Reklama
 
Blog | Ivana Recmanová

Menšiny v menšině: Prague Pride a média

O nedávném festivalu Prague Pride se v některých médiích hovořilo jako o akci homosexuálů. Že se ve skutečnosti týkal nejen homosexuality, nýbrž celé LGBT (lesbické, gay, bisexuální, transgender/transsexuální) komunity, navíc se jeho akcí účastnili i lidé mimo tuto komunitu (dokonce přilákal i pozornost pedofilů), doléhalo k čtenářům zřídkakdy.

Ačkoliv se Prague Pride prezentuje jako „největší LGBT festival ve střední Evropě“, některá média tuto skutečnost úspěšně dezinterpretují. Těžko říci, zda-li je to záměr, nebo nepozornost.

 

Příkladem budiž titulky internetových deníků:

Reklama

„‚Všichni jsme děti boží.‘ Prahou prošel duhový pochod homosexuálů v čele s Putnou“ (Lidovky.cz), „Prahou prošel pochod homosexuálů Prague Pride“ (Novinky.cz), „Prahou prošel průvod gayů a lesbiček“, „Na duhový průvod gayů a lesbiček zve Langerová, Musil s účastí váhá“ (iDnes.cz), „Milujem se, a co? Průvod hrdosti gayů prošel Prahou“, „Foto: Hrdí gayové. Pestrobarevný průvod Prahou“, „Gaye a lesby čeká průvod hrdosti, budou protesty“ (Aktuálně.cz)

 

Zavádějící informace se neobjevují výlučně jen v titulcích: „Centrem Prahy prošel průvod hrdých homosexuálů Prague Pride, který oslavuje sexuální menšiny“ (Lidovky.cz: Prague Pride očima fotografů. Podívejte se na jejich masky) nebo „Prahou už potřetí prošel průvod homosexuálů a jejich přátel“ (iHNed.cz: FOTO: Prague Pride. Dvacetitisícový duhový průvod prošel Prahou).

 

Ve vybraných médiích je tedy často opomíjen fakt, že Prague Pride se týká mnohem širšího spektra než jen homosexuality. Mimo to se v některých článcích poukazuje pouze na homosexuály mužského pohlaví, případně se z nepochopitelného důvodu užívá zdrobněliny slova lesba.

 

Jestliže chceme bojovat za rovnoprávnou společnost, nemůžeme se navzájem opomíjet. Prague Pride poskytuje prostor pro to, aby se diskutovalo o sexuálních a genderových menšinách, bohužel to však vypadá, že k plnému pochopení jsme stále jako společnost na dlouhé cestě.